Tohle je lahoda - otevírá se na Vánoce, protože kdyby se otevřel před nimi, tak nic nezbude.
Začínám teď a celé léto přidávám ovoce. Zasypu cukrem, zaliji rumem. Hrnec je potřeba dát do sklepa nebo nějaké chladnější místo.
Cukr používám krystal.
Rum tuzemský original a ještě nějaký silnější (třeba Stroh nebo Heffron z Lidlu).
Vždy vrstva ovoce, zasypat cukrem, zalít rumem, aby ovoce bylo ponořené. Ze začátku dávám cukru trochu víc, pak už méně, aby to nebylo přeslazené (přece jen je potřeba ochutnávat, tomu se prostě nedá vyhnout).
Nejdřív jsem dávala do větší sklenice s víčkem. Ale pak jsem se rozhodla, že si koupím original hrnec.
Ovoce přidám postupně, co mi zraje na zahradě. Krájím na kousky:
- jahody (kousky)
- černý rybíz (celé)
- červený rybíz (celé)
- angrešt (celý)
- jostu (celou)
- borůvky (celé)
- třešně (kousky, vypeckované)
- višně (kousky, vypeckované)
- švestky (kousky, vypeckované)
- mirabelky (kousky, vypeckované)
Nehodí se jakékoliv exotické ovoce, jablka, asi bych nedala ani arónii nebo jeřabiny (i když možná ty jeřabiny letos zkusím, když budou pěkné).
Výborné to je jen tak - jen opatrně. My to máme rádi v kombinaci s čokoládovou zmrzlinou. A určitě to půjde i s jiným dezertem.
Do toho stojí za to jít! Úspěch zaručen.
Komentáře
Okomentovat