Octy - ochucené a vlastní výroby



Proč u nás nejsou octové bary? Přála bych si jeden takový navštívit, třeba v Japonsku. 
Ocet je krásná, zdravá a užitečná surovina. Využití najde v jídle, pití, domácnosti a taky se uplatní jako součást domácí lékárničky. 
Na octovou cestu mě před třemi lety přivedla maminka, když jsme jeli na výlet, vytáhla lahev s octovou vodou. A ta mě hodila zpátky do dětství, kdy to dělávala moje babička, když jsem s ní chodila na Hamáčkovo. 

A tak se jablečný ocet stal nedílnou součástí moji kuchyně, vlastně nejen kuchyně.

Ochucené octy

Jsou velmi snadné. Protože vezmu již hotový ocet - bílý vinný, červený vinný, kvasný nebo jablečný a přihodím tam, co chci. Používám hlavně do listových a ovocných salátů nebo do vody na pití - to ujíždím na jablečném. Ten z černého rybízu se hodí k sýru, masu nebo zmrzlině.

Malinový
Maliny přibližně 250 g nebo spíš víc rozmačkám, dám do sklenice a zaliji jednou lahví vinného octa - používám Bzenecký vinný ocet z červených hroznů - je toho 0,5 l. Sklenici uzavřu, nechám stát 14 dní (klidně i víc) někde, kde není moc světla a je trochu víc chladno, sem tam protřepu. Scedím do lahví.

Višňový
Stejně jako malinový, jen višně rozmixuji.

Pokud je dostatek surovin, tak jsem dělala i verzi, kdy jsem ovoce nechala proběhnout alkoholovým kvašením a pak teprve octovým. Takže to byl skutečně ten pravý, jen z malin nebo višní.

Bezinkový
Dělala jsem ho z kvasného lihového octa. Asi by se hodil i jablečný.
Vezmu větší sklenici, kterou naplním bezovými květy, tak do 1/3. Sklenici doliji octem, uzavřu a opět nechám macerovat alespoň 14 dní.

Tymiánový
Na tento ocet jsem použila hruškový vlastní výroby. Ale kdybych ho neměla, sáhnu bílém vinném octu. Opět používám Bzenecký. Stačí 0,5 litru. Postup je stejný. Nechám macerovat větší množství tymiánových větviček. Scedím a pak do konečné lahvičky dám jednu čerstvou snítku.

Balzamiko z černého rybízu
Vezmu 0,5 kila černého rybízu a lehce rozmixuji. Vliji do širšího hrnce (nebo na pánev), přidám 0,5 cukr krystal a šťávu z jednoho citrónu. Míchám a přivedu směs k varu. Přiliji 0,5 litru červeného vinného octa, opět míchám a přivedu k varu. Vařím tak 15-20 min. Přecedím přes sítko a do lahviček. Uskladním v lednici.

Výroba octů

Vlastní výroba je už trochu delší proces, ale v případě jablečného stojí za to. Je jasné, že ho dělám až v čase, kdy se sklízí jablka a kdy moštujeme. Zkoušela jsem ho dělat jen z moštu, ale byl na mě moc sladký, takže preferuji variantu u jablečné drtě.

Jablečný
Vezmu 5l sklenici, kterou do 1/2 naplním jablečnou drtí, trochu utlačím. Přidám cukr krystal, vrstvu tak 2 cm a zaliji vodou tak, aby od hrdla bylo alespoň 5 cm, protože hmota začne kvasit a stoupá nahoru.
Uzavřu víčkem a nechám týden kvasit v pokojové teplotě - když je teplo, tak to trvá kratší dobu. Hlídám to, případně odebírám šum nebo doplním vodu a taky to každý den tak 2x promíchám. Sklenici mám na plechu, protože mi vždy zcela jistě přeteče. Proběhne alkoholové kvašení.

Pak to scedím, hmotu vymačkám, co to jde. Opět dám do 5l sklenice, kterou jsem předem vypláchla jablečným octem. Zakryji plátýnkem, poznačím si datum a uložím do sklepa (chlad a temno) na 6 týdnů, kdy probíhá octové kvašení. Vytvoří se octová zátka. 
Po 6ti týdnech sliji a znovu nechám stát, teď se půjdu podívat po týdnu. Pokud se opět utvořila zátka, zase sliji, zase uložím. Proces je u konce, když se netvoří octová zátka.

Pokud kvasím víc sklenic (jako že jo - alespoň 2 nebo 3), tak obsah jednotlivých sklenic smíchám dohromady, aby se vyrovnala chuť. Naplním do sterilizovaných lahví. Ideálně, když mají platové víčko, ocet se moc nesnáší s kovem, ale koneckonců je to jedno.


Stejným postupem dělám i malinový, višňový nebo hruškový - když je dostatek surovin. Jen v menším množství.

Co všechno ocet umí a na co se používá, se lze dočíst v různých knížkách. Tady je pár tipů:
Jablečný ocet - přírodní elixír zdraví
Zázračná síla octa
Ocet - užitečné rady 

Úplně mi z toho vyschlo v krku, jdu si dát skleničku octového střiku.

Komentáře