Makovník - rychlý, vláčný, jednoduchý





Moje maminka si přála makovník. 
Líbí se mi, že u tohohle receptu nemusím nic vážit. A proto patří mezi rychlovky.

Základní recept na těsto.

Nejdřív si smíchám sypké přísady:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukr krystal
- 1 hrnek pomletého máku
- vanilkový cukr
- jeden kypřící prášek do pečiva
- půl lžičky badyánu

Pak přidám:
- jedno vejce
- hrnek mléka
- půl až 3/4 hrnku slunečnicového oleje
- nastrouhanou citronovou kúru

Takhle to úplně stačí. Když ho chci mít ale vyšperkovaný přidávám: rozinky namočené v rumu a/nebo hořkou čokoládu nebo ořechy. Záleží na chuti.

Plech si vymažu sádlem, vysypu hrubou moukou. Peču ve vyhřáté troubě na 180° přibližně 35-40 min. Zkusím špejlí, jestli to je hotové.

Ještě horké potřu rumem, ve kterém jsem rozpustila cukr.
Pokud je bez přísad, dávám citrónovou polevu (k té bohatší formě se mi moc nehodí). 

Komentáře

  1. Ahoj Ivonko, recept vyzkoušen a dle mého má jen jednu vadu - sněžení příliš rychle:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)))) ano, to je skrytá vada, která se ale nedá reklamovat

      Vymazat

Okomentovat