Langoše - recept pro Kryštofa



Dnes se za mnou stavila má přítelkyně Bára, poznaly jsem se v USA v campu, kde jsme obě pracovaly. Nu, již tomu je víc jak 20 let. A teď po 15ti letech jsme se opět viděly a měla jsem možnost poznat její dva dárečky, Kryštofa a Maxe (Davida znám už dlouho, ale on je dar). Kryštof (15 nebo tak nějak) zkouší vařit a zajímá ho, co vyrábět a tak různě. 

Takže ještě před tím, než pojedete do Maďarska, si Kryštofe můžeš vyzkoušet tuhle dobrotu. A věř mi, že pak všichni budou chtít, abys to dělal znovu, znovu a znovu. Langoše jsou spíš takové menší, ne ty, co znáte ze stánků.

Toto složení těsta je z knihy Ruce v mouce.

Na těsto si připrav:
- 500 g hladké mouky
- 250 g vody
- olej (budeš potřebovat 2 lžíce)
- sůl (budeš potřebovat 2 rovné lžičky, ty od čaje)
- droždí (potřebuješ 10 g)
- cukr krystal (jen lžičku)
- mísu, ve které to budeš dělat (já to míchám v robotu s hnětacím hákem, ale záleží na tobě - pokud budeš ručně, tak potřebuješ vařečku a pak vál nebo místo na kuchyňské lince, kde to propracuješ ručně)

Do mísy si udělej kvásek. Dáš tam 3 lžíce mouky, lžičku cukru, všechno droždí a pár lžic vody (z toho, co sis odvážil). Pořádně to spolu rozmíchej, aby ti vznikla hustá kašička. Mísu zakryj utěrkou a dej na teplé místo - třeba na parapet na sluníčko. Kvásek ti vyběhne, nech ho tak 20-30 min v klidu, nekoukej pod utěrku, podívej se až po těch 20 minutách.

Když je kvásek vyběhnutý, tak do mísy přidej zbytek mouky a vody, olej a sůl a zamíchej. Stroj, udělá to za tebe. Ručně je to dost těžké, protože  to je hodně hutné těsto. Nejdřív to zkus a vařečkou a pak si to vyklop na vál nebo linku a propracovávej rukama (máma ti to ukáže, jak na to).
Jakmile to máš, dej opět do mísy, přikryj utěrkou a na teplé místo. Nech v klidu kynout hodinu.

Mezi tím si připrav:
- na potření langoše: do hrníčku 8 lžic vody, sůl, 3-4 stroužky rozetřeného nebo přelisovaného  česneku. Promíchej a nech to stát, aby se to propojilo.
- nějaký kastrol nebo pánev (stačí to průměr 20-25 cm), ve kterém budeš smažit (nebo fritézu)
- olej na smažení - potřebuješ, aby tam bylo 2-3 cm oleje, aby ten langoš plaval
- a taky talíř s papírovými ubrousky
- a další ingredience, co máte rádi: kečup, sýr, tatarku,...

A jdeme na to:
- těsto si rozděl na 6 nebo 8 stejných dílů
- na vál nebo linku si rozetři kapku oleje, nebude se ti to těsto lepit
- rukama - tj. prsty a dlaní tvaruj langoše, roztahuj těsto, co to dá, ale pozor, aby se ti zbytečně nepotrhalo, okraje většinou zůstanou silnější 
- zapoj do toho Maxe, ať jen nekouká
- a mámu, aby ti to smažila (na jedno je to moc úkonů na jednou, lepší to je v týmu)
- jak začnete tvarovat, tak si už rozehřej olej. Langoše je potřeba smažit po jednom, hlídat, včas otočit. Udělá typické bubliny. Jak je takový světle zlatavý z obou stran, vyndat na talířek s papírovou utěrkou, aby odkapal přebytečný tuk.

A pak už jen hodujte, co je libo. Já miluji variantu jen tak, když si ho potřu česnekem ve vodě.

Komentáře