Kuřecí maso s arašídy




Vlastně asi to je kung-pao. Ale protože nevím, jak má úplně to správné kung-pao vypadat, tak je to prostě kuřecí maso s arašídy. Všechna asijská jídla jsou rychlá. Nejdelší mi přijde, že je příprava. Ale jakmile to mám všechno nakrájené a po ruce, je to rychlovka.

Nejdřív si nakrájím 2 kuřecí prsa na kostky. Dám je do misky a nechám marinovat: lžička soli (originál je 1/2 lž soli a 1/2 lž glutamátu), špetku mletého bílého pepře, 1 lžíce škrobu, lžíce světlé sójové omáčky. Vše pořádně promíchám a dám do lednice alespoň na 30 min. Originální čínský recept z města Čchung-čching tam ještě dává 2 bílky (ale mě se nechce).

Na pánvi si s trochou oleje (používám sezamový nebo slunečnicový) osmažím nesolené arašídy, aby získaly zlatou barvu. Vyndám je z pánve (woku).

Nakrájím si:
- jednu jarní cibulku 
- zelenou nať z cibulky na ozdobu
- zázvor, asi tak 3 cm na drobno
- 2 stroužky česneku na drobno

K plotně si připravím:
- 2-3 sušené chilli papričky
- olej
- rýžové víno
- sójovou omáčku světlou
- sójovou omáčku tmavou
- rýžový ocet
- ocet
- vodu
- cukr
- lžičku škrobu rozmíchaného ve vodě

A jdu na to.
V pánvi si rozehřeji tak dvě lžíce oleje. Přihodím chilli papričky a smažím, dokud se neopraží, pak je vyndám. Osmažím maso a vyndám. Přidám zázvor, česnek a cibulku, lžičku cukru. 
Pak přidám trochu vody, přiliji lžíci vína, dvě lžíce světlé a 1/2 lžíce tmavé sójovky, pár kapek octa. Ochutnám a dle potřeby přidám co je třeba. Přimíchám rozmíchaný škrob. Když to mám moc husté, tak ještě přidám vodu. Na závěr přimíchám opražené arašídy - ty by se neměly moc dlouho vařit, aby zůstaly křupavé.

Ihned podávám s rýží. Ozdobím zelenou cibulovou natí.
Směs lze pokapat chilli olejem.

Víš co by mě zajímalo? - Jak vaříš rýži...

Pozn.:  Originál smaží na litru oleje, nedává dvě sójovky, ani do marinády - prostě jsem si to upravila na své chutě a možnosti.

Varianta 2 k naložení masa - jinak je postup stejný
Marináda: 1/2 lž tmavé sójové omáčky, 1 lž světlé sójovky, 2 lž rýžového vína, škrob, voda, špetka soli - vložit maso, nechat odpočívat 30 min v lednici. 

Lze přidat sečuánský pepř.
Dnes jsem neměla jarní cibulku, nahradila jsem pórkem a jinak by se dala použít i cibule.





Komentáře