Kefír



Na fotce je dnešní várka. Pro mléko si jezdíme do Bludova, do obchodu kolchozu na křižovatce u zámku, je tam automat.

Mléko zahřeji na 95°C.
Doporučuji vodní lázni, aby se nepřipálilo.
Hned, jak to teplota vystoupá, tak hrnec oddělám a dám do studené vodní lázně, kde míchám a nechám chladnout až na teplotu mezi 23-30°.

Poté ho naočkuji, tj. přidám něco, co způsobí, že se z mléka stane kefír.

1. var.: oblíbený kefír, který kupujete, rozmíchat 4 polévkové lžíce na 1l
2. var.: kefírovou kulturu
3. var.: kefír, který jsem si schovala za tímto účelem z minulé várky a zase platí 4 lžíce na litr

Pořádně rozmíchám, naplním do sklenice, uzavřu.
Nechám stát v pokojové teplotě, mělo by to být těch 23-30°.

Po 24 hod přesunu do ledničky a tam ho nechám zrát ještě dalších 24 hod.
Po této době je kefír připravený ke konzumaci. Je lahodný, lepší než z obchodu.

Komentáře