Jemná paštika z drůběžích jater



Epesní paštika, bez jakýchkoliv komplikací. Kdo má paštiky rád, ocení její jemnost a chuťovou variabilitu - prostě dá se experimentovat.

Tato verze je z jednoho krůtího játra - a jsou z toho dvě mističky, jak vidíš na obrázku (pro 2 osoby dostačující). Běžně ji ale dělám z kuřecích jater (1 balení, tj tak 400 g, když se to očistí, je to méně). Není potřeba toho dělat hodně, protože není nijak konzervovaná, takže by se měla do pár dní spotřebovat.

Játra si očistím, nakrájím na kousky. 
Na pánvičku hodím tak 1 cm másla, jak se trochu rozehřeje, přihodím lžičku tymiánu (sušený nebo čerstvý), půl lžičky červené papriky (španělské), čerstvě namletý pepř, půl lžičky soli. Nechám chvilku provonět a přihodím játra. Udělám je tak akorát, aby zůstala šťavnatá, ale byla propečená.

Směs přemístím do mixéru, mixuji na nižší stupeň a postupně přihazuji máslo, tak další 2 cm (to je jedno na to jedno krůtí játro, ale když je to balení kuřecích, tak na to padne tak 200-250 g másla). Měla by vzniknout krásně jemná pasta. Ochutnám a případně doladím. Pokud je tam másla víc, nevadí, ono se vysráží nahoře a udělá hezkou vrstvičku.

Přemístím do nachytaných skleniček nebo misek a nechám ztuhnout v ledničce. Před podáváním nechám tak 15-20 min v pokojové teplotě, aby paštika povolila.

Varianty
Bez papriky.
Dát jinou bylinku, třeba rozmarýn, saturejku, provensálské koření, sušenou petrželku nebo bobkový list.
Česnek, šalotku.
Bílé víno, portské víno.
Bílý nebo růžový pepř.
Smetanu.
Nějaké sušené ovoce (asi nejčastěji se dávají brusinky, já to ale moc nemusím) nebo mandle.



Komentáře