Už jsou jahody, které mají plno jahodovou chuť. I když je zatím chladněji, je potřeba se připravit. Sorbety mám ráda, protože jsou lehké. Jak na udělání, tak na na jídlo. Osvěžující a plné ovocné chuti, vlastně jen jí.
Dělám z jahod, meruněk, citrónu, černého rybízu. Letos, když budou maliny, zkusím malinový a možná z červeného rybízu.
Uvařím si cukrový sirup: přibližně 150g cukru, 200 ml vody. Nechám trochu přechladnout, nemusí být úplně vychlazený, jen aby nebyl vařící.
Základní recept
500 g jahod (v případě citrónového, je potřeba šťáva, dost šťávy, z černého rybízu taky používám jen šťávu)
Ovoce očistím a dám do mixéru.
Přidám sirup a citrónovou šťávu z jednoho citrónu. Můžeš dát i vanilkový cukr, vanilka se k jahodám hodí.
Rozmixuji dohladka a dám do nádoby, ve které se bude mrazit - tohle množství je na 1l nádobu (třeba po nějaké zmrzlině).
Do mrazáku na pár hodin, aby to zmrzlo, ale ne úplně.
Pak to vyndám a ještě jednou rozmixuji a znovu do mrazáku. Tím docílím, že sorbet bude hladký a jemný.
Pokud máš zmrzlinovač, můžeš použít ten, ale já jsem se ním moc neskamarádila.
No a když chceš verzi, která se víc blíží zmrzlině a je pořád odlehčená, tak se do toho přišlehá sníh z bílků. Tomu se říká šerbet.
No už jsem zase chytřejší 😉
OdpovědětVymazat