Domácí brynza z kozího sýru




Moje milá švagrová Iva mi sem tam pošle kousek kozího sýru z Vojtíškova. Tentokrát se trefila do doby, kdy jsem měla sýry nakoupené nebo udělané, takže po přemýšlení co s ním, jsem se rozhodla vyzkoušet kozí brynzu.

Sýr jsem nechala dozrát asi 5 dní.
Protože ho bylo málo (170 g), tak jsem nemlela, ale nastrouhala jsem ho na jemné struhadle.

V odborné literatuře píší, že na 10 kg soli přijde 170 g soli, takže jsem si to přepočítala na moje množství. Taky by tam měla přijít syrovátka, ale tu jsem zrovna neměla, takže jsem vzala mléko.

Na platovém prkýnku, kde jsem to měla nastrouhané, jsem k sýru přidala odvážené množství soli a přilila trošku mléka. Vidličkou jsem to mačkala a míchala, rozmělňovala, a přilívala mléko podle toho, jakou jsem chtěla mít konzistenci (jedná se o trošky, žádná kvanta).

Jak jsem byla s konzistencí spokojena, napěchovala  jsem do krabičky a nechala zrát 3 dny.

Jako fakt se povedla. Jednoduchost sama.

Komentáře