Chléb - šumava se semínky





Konečně jsem se dostala ke chlebu - no byla by ostuda, kdyby mi kvásek chcípl podruhé. Ještě jednou, Peťo, děkuji, že jsi mne obdarovala novým.
Asi se to dá zvládnout i během dne. Já dělám rozkvas večer a druhý den chléb dodělám a upeču. Ale třeba teď mi to nevyšlo, rozkvas jsem měla během dne, večer jsem zadělala chléb a nechala ho přes noc - no skoro mi vytekl, ale furt dobrý...

Šumava se semínky (nebo bez)

Rozkvas dobře promíchám a nechám v teple 10 - 12 hod. Dělám v míse, ve které budu zadělávat chléb.
- 30 g kvásku
- 150 g žitné chlebové
- 120 g vody

K rozkvasu přidám:
- 400 g pšeničné chlebové
- 100 g žitné celozrnné jemně mleté
- 100 g hladké
- lžíci kmínu
- 3 rovné lžičky soli
- 360 g vody
- lžíci oleje
- a semínka (nebo taky ne): lžíce lněného, slunečnicového, dýňového.

Umíchám těsto. Dělám ve stroji s hnětacím hákem. Na pomalejší rychlost, asi tak 15 min. Posypu moukou a zakryji, nechám kynout v teple. Stačí 2-3 hod.

Vyklopím na vál, propracuji, vytvořím bochník a dám do vysypané ošatky vykynout 1-2 hod.

Troubu si vyhřeji na 250°.
Chléb vykulím na plech s pečícím papírem (používám takový opakovací, jeden stojí asi 50 Kč, ale mám s tím dobrou zkušenost).
Chléb pořádně postříkám vodou z rozprašovače, trochu i vedle na plech.
Dám do trouby, stáhnu na 250°a peču 20 min.
Pak otevřu, vyvětrám, stáhnu na 200° a dopeču 30 min.

Ještě horký chléb opět postříkám (nebo potřu) po celém povrchu vodou - kůrka se vybarví a leskne se.
Dám na mřížku vychladnout.


Literatura:
- Ruce v mouce




Komentáře