Česká omladinka nebo indický panýr? - jednoduchý domácí sýr







Vyber si. Je jedno jak tomu budeme říkat, prostě je jednoduchý a chutnější než čerstvý kupovaný sýr (ten s kopretinou).

Dělám ho z jednoho litru mléka, je toho tak 100 g, možná trochu víc.

Dám vařit mléko. Jakmile mi začne bublat, přidám tak 2 lžíce octa rozmíchané ve 2 lž vody a míchám. Mléko by se mělo začít srážet, dělat cucky. Když nic nedělá, přidám ještě ocet. Plotýnku už vypnu, ale chvíli to tam míchám.

Pak odstavím, a nechám to stát tak 20 min.

Přecedím vysráženou bílkovinu dám do formičky (nemáš - li, dej do plátýnka).
Zatížím.
Nechám zatížené minimálně tři hodiny. Nebo tak dlouho, jak ho chci mít pevný.
Vyklopím a osolím, nebo obalím v pažitce/paprice - fantazii se meze nekladou. 

ps.: zkoušela jsem to dělat i se šťávou z citrónu, ale to se mi nějak nechtělo srazit, možná jsem jí měla málo. Namáčela jsem i v solném láku, ale nějak to do toho sýru neproniklo, ani neulpělo, tak je to zbytečný krok.



Komentáře

Okomentovat