Poctivý žitný kváskový chléb, vláčný, s jednoduchým postupem. Dá se zvládnout za den, ale já začínám pozdě večer předchozí den.
1. Rozkvas (10-12 hod)
- 15 g žitného kvásku
- 70 g vody
- 70 g žitné chlebové mouky
Smíchám v míse, kde budu zadělávat těsto, zakryji potravinovou fólií a nechám 10-12 hod pracovat.
2. Dokrmení (2-4 hod)
- celý rozkvas
- 150 g vody
- 150 g žitné chlebové mouky
- rovná lžička sladěnky rozmíchaná v odvážené vodě
Promíchám a nechám 2 hodiny - stačí. Ale dnes jsem třeba nestíhala, takže na mě musel počkat od rána až do odpoledne - a v pohodě.
3. Těsto (1-3 hod)
- 320 g vody
- 450 g žitné chlebové mouky
- 2,5 rovné lžičky soli
- kmín dle chuti (dávám 2 lžičky)
Do mísy přidám zbytek surovin a ve stroji s hnětacím hákem míchám - žito nepotřebuje moc dlouho, takže jen tak, aby se suroviny dobře propojily.
Mezi tím si vymažu formu sádlem - pořádně. Používám jelení hřbet.
Povrch vykynutého bochníku potřu vodou a dám do trouby na plech (v té formě, můžeš přidat i nějaká semínka), kterou zapnu na 210°. Peču 40 min, pak vyndám a chléb vyklopím na vyhřátý plech. Peču dalších 20 min.
Chléb je potřeba nechat na mřížce vychladnout do druhého dne (12 hod).
Komentáře
Okomentovat