100% žito - kvásková žitná cihlička



Poctivý žitný kváskový chléb, vláčný, s jednoduchým postupem. Dá se zvládnout za den, ale já začínám pozdě večer předchozí den.

1. Rozkvas (10-12 hod)
- 15 g žitného kvásku
- 70 g vody
- 70 g žitné chlebové mouky

Smíchám v míse, kde budu zadělávat těsto, zakryji potravinovou fólií a nechám 10-12 hod pracovat.

2. Dokrmení (2-4 hod)
- celý rozkvas
- 150 g vody
- 150 g žitné chlebové mouky
- rovná lžička sladěnky rozmíchaná v odvážené vodě

Promíchám a nechám 2 hodiny - stačí. Ale dnes jsem třeba nestíhala, takže na mě musel počkat od rána až do odpoledne - a v pohodě.

3. Těsto (1-3 hod)
- 320 g vody
- 450 g žitné chlebové mouky
- 2,5 rovné lžičky soli
- kmín dle chuti (dávám 2 lžičky)

Do mísy přidám zbytek surovin a ve stroji s hnětacím hákem míchám - žito nepotřebuje moc dlouho, takže jen tak, aby se suroviny dobře propojily.
Mezi tím si vymažu formu sádlem - pořádně. Používám jelení hřbet.

Do vymazané formy přemístím těsto, zarovnám a nechám zakryté (dávám fólii, kterou pomažu olejem, aby se mi nepřilepila na těsto, když vykyne) vykynout. Trvá to asi 1 hodin, v závislosti na teplotě.

Povrch vykynutého bochníku potřu vodou a dám do trouby na plech (v té formě, můžeš přidat i nějaká semínka), kterou zapnu na 210°. Peču 40 min, pak vyndám a chléb vyklopím na vyhřátý plech. Peču dalších 20 min.

Chléb je potřeba nechat na mřížce vychladnout do druhého dne (12 hod).



Komentáře