Jestli pojedete na Osikov, tak si tam nasbírej mladé výhonky ze smrků. Potřebuješ tak 2 litry. Měly by být tak do délky 5-6 cm, aby byly skutečně mladé, měkké, krásně zeleně zářivé.
Proč? Příprava na podzim a zimu. Sirup usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny a uvolňuje dýchací cesty. Podobně jako jitrocelový. Dělá se velmi podobně.
Sirup ze smrkového jehličí
(smrk ztepilý)
- 5 cm jehličí - upěchuji
- na to vrstvu cukru krystal (krupice) 1- 2 cm
- pokladu celou plochu kolečky citrónu
- a opakuji, poslední vrstva je z cukru.
Nezapomínej vždy pořádně upěchovat.
Nechám stát na teplém místě (u kamen, jestli ještě topíte,, na slunci). A pomalu se začne cukr rozpouštět a vzniká sirup. Až je proces u konce, přecedím a uložím ve sklenicích, nejlépe v chladnu.
Sirup z jitrocele
(jitrocel kopinatý)
Nejdříve si nasbírám surovinu a nešetřím. Beru toho plnou náruč. Nejvhodnější jsou mladé listy, kdy ještě nezačne jitrocel kvést.

- jitrocel 2-3 cm
- cukr krystal (krupice) 1-2 cm
- a opakuji, poslední vrstva cukr.
Technologie stejná jako u smrkového a využití/uchování vlastně taky.
Oba sirupy jsou chutné, takže děti nepohrdnou. Mám vyzkoušený jitrocelový, ten skutečně zabírá. Z jehličí dělám letos prvně - už jsem ho chutnala, chuť mě příjemně překvapila - je výborný!
Komentáře
Okomentovat