Rajská polévka



Na téhle polévce se mi líbí, že je hned a že v ní spotřebovávám svoje rajčata ze skleníku a zahrádky, má tak plnou chuť.

Nejdříve si na kousku másla a trochu olivového oleje osmažím do sklovata jednu cibuli, dva stroužky nakrájeného česneku a zapráším moukou, aby vzniklo trochu jíšky. 

Do hrnce vyliji jednu sklenici naložených rajčat a jednu domácí passatu - tj. rajčatové pyré nebo takový řídký protlak, co já vím, jak to nazvat (jak to dělám bude v článku Jak zpracovávám rajčata, ale až bude jejich čas). Případně přidám trochu vody.

Přihodím bylinky - bazalku z mrazáku - lžíci, sušené oregáno a tymián - od každého lžičku, jednu malou lžičku cukru, pepř, sůl

Krátce povařím, rozmixuji tyčovým mixérem, přimíchám trochu smetany pro zjemnění.

Na obrázku ji podávám s domácí ricottou (vyráběla jsem ji ze syrovátky, co vznikla po výrobě tvaru). Jinak s parmazánem nebo jen tak, když není v lednici ani ťuk. Ale někdy mám náhodou i domácí rozmarýnové grissini.


Komentáře