Pampeliškový sirup



Podle starých legend se pampeliška zrodila z prachu, který rozvířil vůz boha Slunce. Takže to by v tom byl čert, aby nám nedělala dobře. A protože naše játra se málo smějí, tak máme pampelišku, která jim prospívá a prospívá celému trávicímu traktu, ale třeba i ledvinám a na revma (zevně - viz. pampeliškový olej). 
Použití - 3x denně po lžíci. Do bylinkových čajů.

Květy je potřeba sbírat na čistém místě a až trochu sluníčkem oschnou, chvíli je nechám volně ležet, aby vylezli schovaní brouci. Sbírám cca 4 - 5 velké hrsti. 
Dám si je do středního hrnce, přidám 1-2 l vody (podle toho kolik jich mám), přivedu k varu, vypnu a nechám na plotně. Pak to nechám do druhého dne stát, aby se všechno dobré vyluhovalo.
Scedím přes plátýnko, vymačkám. Na 1l přidám 3/4 kg cukru nebo i trochu víc a lžičku kyseliny citrónové (nebo jestli chceš dát šťávu z jednoho citrónu) nebo trochu víc dle chuti. Ohřívám bez pokličky a nechám cca 10-15 vařit, odebírám sraženinu.

Čisté lahve naplním vařící vodou, vršky namočím do vařící vody taky. Těsně před plněním (kdy je sirup horký, rovnou odstavený z plotýnky) vodu vyliji a plním až po hrdlo, zavíčkuji a je to.

Upřednostňuji kyselinu citrónovou protože má i konzervační účinky.
Cukr u všech sirupů /kromě zázvorového) používám bíly, protože pro mé chuťové buňky třtinový výrazně potírá chuť hlavní složky, místo aby ji vytáhla ven.


Komentáře