Křehká zelenina



V edici Apetit - Zavařování jsem narazila na recept na Křupavou kyselou zeleninu - tady je originální recept

Jenže já si ho přizpůsobila své chuti a dostupnosti.

Připravím si zeleninu (je to na dvě sedmičky nebo litrové sklenice, nedělám toho moc):
- 2 mrkve - nastrouhám škrabkou (nebo na mandolíně, jestli máš)
- 1 cuketu - nastrouhám škrabkou 
- 1 svazek ředkviček (tj. 10 - 12 ks) - na tenké plátky
- fenykl na nudličky
- 2 vodnice nebo 1/3 bílé ředkve škrabkou

Zeleninu smíchám a prosolím mořskou solí. Nechám asi 30 min odstát, pak vymyji.

Mezi tím, co mi zelenina odpočívá si připravím lák.

V hrnci svařím:
- 1 hrnek octa (jablečný, vinný), pokud normální, tak jen 2/3 hrnku
- 3 hrnky vody
- 1 zarovnanou lžíci soli
- 2 zarovnané lžíce cukru
- koření: lžičku černého pepře, nového koření, hořčičného semínka, 3 hřebíčky, pokud chci pikantní tak chilli papričku.


Přivedu k varu pod pokličkou, vypnu a až se to přestane bublat, odstavím. Ochutnám, lák mi musí chutnat - případně doladím, že něco přidám, nebo rozředím. Nechám vychladnout.

Zeleninu dám volněji do sklenic, zaliji lákem, vyženu všechny vzduchové bubliny. Ze zbylého láku vyndám všechno koření a rozdělím do sklenic.
Nechám uležet přes noc.


Komentáře