Chřestová polévka



Je sezóna a tohle musí být. Náš velkofarmář letos zklamal a chřest se nevydařil. Tenhle je ale taky český a krásně čerstvý. 

Polévku vařím radši ze zeleného, je výraznější - ten však v obchodě nebyl. Bílý chřest je potřeba pořádně oškrábat, aby v polévce nebyla vlákna. Nejdřív si odkrojím konce, cca 4 cm a škrábu přibližně 2 cm od hlavičky. Hlavičky si odkrojím, dávám na ozdobu, zbytek nakrájím na kousky.
Pozn.: zelený není třeba škrábat, snad je konce, ale je taky dobře ho odkrojit.

Odkrojky a slupky zužitkuji tak, že z nich udělám vývar - hodím do vody a vařím s trochou soli, dostanu tak víc chřestové chuti.

A vařím:
- máslo do hrnce
- nakrájenou cibulku (jarní nebo šalotku)
- lehce restuji, přidám nakrájený chřest, ještě trochu restuji a zaliji připraveným vývarem ze slupek 
- osolím, přidám špetku bílého pepře a muškátového květu.

Pokud chceš, můžeš přidat kuřecí nebo zeleninový vývar/bujón.

Vařím tak 10 min.
Rozmixuji, doladím chuť a přimíchám smetanu.
Mezi tím si ještě udělám krutony na másle.
Podávám s vloženými hlavičkami a ozdobené pažitkou. Rychlovka.






Komentáře