Bylinkové masové koule v rajčatové omáčce



Dělám z vepřového masa. Měla jsem odřezky, když jsem připravovala sádlo, ale jinak bych použila kýtu anebo plecko a trochu bůčku, aby tam bylo něco tuku.

Maso si pomelu společně s půlkou cibule a 2 stroužky česneku.

Smíchám s jedním vajíčkem (můžeš vynechat, ale pak přidej trochu vody, aby se maso spojilo), solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami - a dávám skoro vše: oregano, petrželku, majoránku, libeček, tymián. Nechám alespoň 30 min odležet v lednici. Chutě se propojí.

Mezi tím si připravím omáčku.

Na másle do sklovata osmažím nakrájenou cibuli (tu druhou půlku, pokud je malá, tak ještě přidám), 3 stroužky česneku na plátky.
Přidám rajčata (používám ty, co jsem si zavařila v létě, bez slupky, na kousky, takže když nemáš, tak konzervu krájených rajčat nebo můžeš i čerstvá). Lžičku protlaku (používám v tubě) pro zvýraznění chuti a rajčatovou šťávu. Sušené oregano. Trochu společně povařím a odstavím. Omáčka má být spíš hustá, takže ji případně svařím, když je tam hodně vody.

Připravím si masové kuličky.
Ty osmažím na dostatečném množství oleje a pak vložím do omáčky, trochu je v ní obalím a chvíli společně mírně povařím, stačí jen 5 min.

Podávám s těstovinami nebo kuskusem.

Pokud mám masových kuliček víc, výborně se hodí do obložené bagety.




Komentáře