Vždycky toho vařím víc, v papiňáku, mám 7 litrový.
Do hrnce dávám:
- 2 krky
- 3 křídla
- 2 biskupy
- 2 mrkve, 1/4 celeru, 1-2 petržele (podle velikosti), cibule i se slupkou, 3 stroužky česneku (kromě celeru nic neloupu, zbytečná práce, zeleninu pak vyhazuji nebo dávám Balúovi)
- koření: bobkový list, nové koření, pepř
Myslím, že až potud nic nového. Jenže já tam ještě přidávám:
- papriku i se středem
- rajče
- kafírové listy (listy z limety)
- 2-3 stébla citrónové trávy
(pokud listy a citrónovou trávu nemáš, tak vynech, ale s tou paprikou a rajčetem to zkus)
Osolím, zaliji studenou vodu a vařím, trvá to tak 45min - 1hod, a je to úplně měkké (v papiňáku). Ale i normálně to nemá cenu nijak prodlužovat, drůbeží vývary (kromě slepice) moc dlouho nepotřebují.
Hotový vývar sliji.
Maso z krku dám buď do polévky, nebo ho má rád taťka, případně Balú tím nepohrdne. Maso z křídel oberu a z něho pak uvařím něco dalšího.
Něco nechám na jeden oběd a zbytek uchovám buď v mrazáku nebo ve sklenici (když nemám v mrazáku místo). Pokud to dávám do sklenice, tak nejdřív naliji horkou vodu, a pak do toho naliji horký vývar a ihned uzavřu. Nechám rychle vychladnout. Spolehlivě vydrží. Nádoby do mrazáku i sklenice volím tak, aby to bylo na jeden oběd.
Mimochodem, já ho stejně miluji jen tak čistý, mohla bych ho pít jako čaj.
Tento vývar je chuťově bohatý. A dělám různé varianty, jen s drobením a hráškem, nebo klasicky se zeleninou, nudle. Šmarjá těch variant je! Pavlův reflex se probudil, já mám na něj takovou chuť!
Komentáře
Okomentovat