Osso buco s polentou

 


Další z letošních experimentů. Osso buco! Plátek z telecího masa uříznutý i s kostí (z kolene) - prostě kližka s kostí.

Suroviny
3 plátky telecího osso buco
hladká mouka
sůl, pepř
sádlo (nebo olej na smažení)

Na omáčku
1 větší cibule na klínky
3 mrkve na větší kousky
3 stroužky česneku na plátky
lžička tymiánu, oregana
2 bobkové listy
150 ml bílého vína
2 rajčata na kousky
trochu rajčatové šťávy nebo lžíce rajského protlaku
hovězí vývar nebo bujón
cukr, sůl, pepř
máslo

Gremolata
citrónová kůra z 1/2 citrónu
2 lžíce nasekané petrželky
2 prolisované stroužky česneku

Postup
Plátky masa z obou stran osolím a opepřím, obalím v hladké mouce a osmažím na sádle u onou stran. Vložím do zapékací mísy.

Do výpeku přidám máslo, cibuli a česnek, za chvíli přidám mrkev, tymián, oregáno, bobkové listy a chvíli smažím. Přiliji víno a nechám vyvařit. Následně přidám rajčata, rajčatovou šťávu a vývar. Chvíli povařím.
Troubu si předehřeji na 180°.

Omáčkou přeliji maso v zapékací míse a dám do trouby na 1,5-2 hod. Na posledních 15 min odkryji, vmíchám gremolatu do omáčky a zvednu teplotu na 200°. Vyndám a nechám 10 min odpočívat.

Jako přílohu podávám polentu. Tu začnu připravovat těsně před podáváním (kukuřičná mouka/kaše, trochu mléka, trochu vody, špetka soli a lžíce másla).




Komentáře