Další jídlo, které jsem musela nutně zkusit, když patří k nejoblíbenějším v Kanadě, USA, Británii. Nic zdravého to není, ale stojí za to - alespoň občas.
Makaróny uvařím jen 5 min, aby byly ještě tvrdé. Nasáknou pak pěkně sýrovou omáčkou.
Sýrová omáčka
1/4 másla
0,5l mléka
2 lžíce hladké mouka
1 cibule nakrájená na plátky
gouda, čedar, parmazán, gruyere
(nebo jakákoliv jiná kombinace sýrů, třeba raclette, eidam) - od každého sýra tak přiměřeně
lžička hořčice, nejlépe anglické (žlutá)
worcestrová omáčka
Cibuli dám smažit na másle do zlatova. Dělám to ve velké pánvi. Přidám mouku a zapražím. Pomalu vlévám mléko, aby vznikla omáčka. Je potřeba pořád míchat. Nechám provařit a odstavím. Přidám všechny sýry, je potřeba míchat, aby se rozpustily.
Na dochucení vmíchám hořčici a asi lžíci worcestrové omáčky.
Makaróny vyndám do omáčky a promíchám. Pokud je potřeba, rozředím trochou vody, ve které se vařily těstoviny.
Směs přendám do zapékací mísy a peču ve vyhřáté troubě na 200° přibližně 20-30 min.
Při podávání posypu ochucenou strouhankou a přidám salátek (ze salátových srdíček a rukoly, ochucený olejem, octem, solí).
Ochucená strouhanka
2 lžíce slaniny nakrájené na menší kostičky
4 stroužky nasekaného česneku
lžíce petrželky
4 lžíce strouhanky, nejlépe z toustového chleba
Osmažím slaninu, přidám česnek a strouhanku. Na závěr petrželku.
Při servírování posypu makaróny na talíři. Krásně křupe a voní.
Komentáře
Okomentovat